Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Hodil po zemlji sem naši...

Ta pokrajina prekipeva od lepote, ki se je naselila vsepovsod. Srečamo jo na rodovitnih ravnicah in v zamaknjenih tihih dolinah. Pobočja valujočih, skrbno obdelanih gričev so priden roke spremenile v sadovnjake in vinograde. Narava je tu že zdavnaj ustvarila idealne pogoje za pridelavo najrazličnejšega sadja, od nekoč najbolj razširjenih breskev, do sedaj prevladujočih jabolk, poleg njih pa še hrušk, sliv, češenj, jagod in v zadnjem času zelenjave: kumar, paprike, paradižnika, belušev. Vzorno urejeni in negovani plantažni nasadi se uveljavljajo z ekološko vedno bolj sprejemljivo integrirano pridelavo, uveljavljajo se nove odporne sorte, ohranjeni so še nekateri travniški sadovnjaki s starimi sortami. Sadjarske kmetije ponujajo sadje iz lastne proizvodnje tudi pozimi iz lastnih ali skupnih hladilnic, mnogi ponujajo žganje, sadni sok, sadni kis, sušeno sadje, slovijo pa še po izvirnih kulinaričnih posebnostih.

  Banova domačija stoji v severnem delu vasi Artiče in je tip gručaste domačije. Sestavljajo jo lesena in pritlična hiša pravokotnega tlorisa, sestavljeno gospodarsko poslopje z letnico 1871, leseni svinjaki s svinjsko kuhinjo, vinski hram z manjšim vinogradom, čebelnjak, koruznjak, drvarnica, 
sušilnica za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadnih dreves, mlaka ter gnojna in apnena jama.

Sadjarstvo, kot prevladujoča kmetijska panoga, vleče svoje korenine že skozi pretekla dva stoletja, ko so tu poznali svoje drevesnice, svojo zadrugo in skupno sušilnico sadja. S sadjarstvom se ukvarja skoraj 70 kmetij v krajevni skupnosti, vendar jih je od teh samo sedem čistih. Z živinorejo se ukvarjajo le še na petih čistih kmetijah, vinograd, pa čeprav le manjši, ima skoraj vsak kmet ali vrtičkar.

Kmetijstvu, posebej še sadjarstvu, so v preteklosti namenjali veliko pozornosti tudi v osnovni šoli, saj so že leta 1886 kupili prvi sadovnjak, razvijali kmetijski pouk in še sedaj vztrajajo pri gojenju jabolk na pol hektara veliki parceli.

Mnogi krajani najdejo delo in zaposlitev v bližnjih Brežicah in Krškem, nekaj v obrtnih delavnicah v kraju (teh je okoli 25), nekaj v osnovni šoli, na pošti, v trgovinah in okrepčevalnicah po krajevni skupnosti.

Kljub intenzivni kmetijski proizvodnji pa ostaja pokrajina urejena in čista, odmaknjena od industrijskih obratov, bogata zelenja, polj, travnikov, sadovnjakov, vinogradov in gozdov. Lepa urejenost domačij in skupnih površin daje kraju celovito podobo, ki uvršča Artiče med najlepše urejene manjše kraje v Sloveniji, kot to vsako leto znova ugotavlja Turistična zveza Slovenije.

Predvsem so tu doma gostoljubni ljudje, ki radi ustrežejo željam in potrebam še tako zahtevnih obiskovalcev in gostov.
V naše kraje lahko popotnik zaide zgolj slučajno, ko potuje iz Krškega proti Bizeljskemu ali Brežicam. Za mnoge lahko pomeni obisk v bližnjih Termah Čatež možnost za doživetje naravnih lepot in dobrot obrobja Kozjanskega, ki se tu začenja. Bližina vseh najpomembnejših slovenskih prometnic na relaciji vzhod - zahod omogoča vsakomur kratek postanek pri nas.

Skozi naše kraje vodijo tudi turistične poti:

- Bizeljsko - sremiška vinsko-turistična cesta
- Posavska sadjarska cesta
- Brežiška kolesarska pot
- Sončeva pot

NAČRT RAVNANJA UPRAVLJALCA LOVIŠČA ZARADI AFRIŠKE PRAŠIČJE KUGE

NAMERA O ODDAJI PROSTORA V NAJEMSpoštovani najemniki in drugi obiskovalci pokopališča Artiče.


Ob koncu leta, ki nas je zaznamovalo z raznimi ukrepi povezanimi s pandemijo Covid-19, predvsem v smislu kaj smemo in kaj ne smemo, vas kot upravljavec pokopališča Artiče želimo seznaniti, da smo tudi letos skrbeli za zagotavljanje urejenosti pokopališča in mrliške vežice, kjer smo sanirali počene odtočne cevi zaradi katerih se je posedla nosilna plošča mrliške vežice.


Vse navedeno smo izvajali iz sredstev, ki jih prejmemo iz naslova plačanih grobnin.

 

Že kar nekaj let nas opozarjate na stanje cipres, ki so sedaj edina pregrada med cesto in pokopališčem in se nagibajo na nagrobne spomenike ter povzročajo škodo nagrobnikom. Vsled tega smo se odločili, da pristopimo k izdelavi idejne zasnove za ureditev ograje  in pokopališča (idejna zasnova je objavljena na spletni strani KS Artiče).

Idejo smo predstavili občinskim strokovnim službam, župniku ter krajanom, ki jih ta ograja še posebej zadeva. Idejna zasnova je bila prisotnim všečna in sprejemljiva, zato smo tudi pridobili popis in okvirni predračun potrebnih del.

Celotna ocena potrebnih del znaša cca 23.077€ za ureditev severnega dela ograje in 39.481€ za ureditev južnega dela ograje.

 

V upanju, da bi nujna dela izpeljali že v naslednjem letu smo se za pomoč z dodatnimi finančnimi sredstvi obrnili na Občino Brežice. Ta nam dodatnih sredstev ne more zagotoviti, predvsem zaradi investicije v  vrtec in kasneje načrtovane izgradnje Osnovne šole Artiče.

 

Krajevna skupnost Artiče bo zato pristopila k investiciji v okvirih lastnih sredstev iz naslova grobnin. Severni zid lahko na ta način začnemo gradit v letu 2022, ko zberemo prihodke dveh let in južni zid predvidoma leta 2025. Drugače pač ne gre, zato vas prosimo za razumevanje.

 

Lepo vas pozdravljamo in Vam želimo vse dobro.

KS Artiče  

IDEJNA ZASNOVA NOVIH OGRAJ NA POKOPALIŠČU ARTIČE


 


Spoštovani krajani in krajanke Krajevne skupnosti Artiče.

 

Kot že veste na  Fakulteti za turizem aktivno delajo na projektu KS Artiče. Trenutno oblikujejo naloge, ki bodo pripravljene predvidoma v januarju.

Do takrat pa bi študentje rabili še nekaj Vaše pomoči in sicer  pripravili so anketo za vse krajane KS Artiče. S to anketo si bodo pridobili Vaše mnenju o turistični ponudbi in razvoju turizma v krajevni skupnosti.

 

Anketa se nahaja na tej povezavi: https://www.1ka.si/a/312075.

 

Študentje se Vam za izpolnjeno anketo že v naprej zahvaljujejo.

 

Lep pozdrav.

Svet Krajevne skupnosti Artiče


 

Zagotavljanje požarne varnosti v primeru motenj, ki jih za podjetja in druge ustanove predstavlja epidemija
Poleg poslovnih tveganj lahko motnje, ki jih predstavlja epidemija COVID 19, močno vplivajo na požarno varnost v podjetjih in drugih ustanovah. Možni scenariji, ki jih morajo podjetja oz. ustanove morajo upoštevati pri poslovanju podjetja v kriznih situacijah:
Preberite več ...

 

OBVESTILO O KURJENJU V NARAVNEM OKOLJU 
Zaradi trenutnih razmer v državi, povezanih z epidemijo COVID-19 (korona virusa) in sončnimi ter toplimi dnevi v prihodnjih dneh vas naprošamo, da bodite previdni pri spomladanskih opravilih na vrtovih, travnikih, njivah, gozdovih in v okolici hiš. Svetujemo vam previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju.
Preberite več ...
 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane