Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Nepremičnina dediščina...

Področje nepremične kulturne dediščine obsega posamezne stavbe ali skupine stavb, naselbinska območja, zlasti stara mestna in vaška jedra, arheološka najdišča, oblikovano naravo in kulturno krajino. Na Banovi domačiji lahko nepremično kulturno dediščino predstavimo po posameznih stavbah, in sicer: glavna objekta sta kmečka hiša in sestavljeno gospodarsko poslopje, medtem pa domačijo sestavljajo še svinjak s svinjsko kuhinjo, koruznjak, drvarnica, obnovljena sušilnica za sadje, prenesen hram in rekonstruiran čebelnjak. Vsi objekti na domačiji so leseni in, razen drvarnice, kriti s slamo.


Banova hiša
  Banova hiša je edina stavba v sklopu domačije, ki je v celoti postavljena na novo. Hiša je zgrajena na podlagi značilnosti stare, delno še ohranjene hiše. Notranjščina hiše je dobila novo funkcijo in je prilagojeno sodobnim potrebam upravljavcev in obiskovalcem. Skozi vrata, ki so na dvorišči strani, obiskovalec stopi v prostor, ki je veža in kuhinja obenem. Kuhinja ima zidan 
štedilnik in kurišče za peč. Levo od vhodnih vrat je največji bivalni prostor, imenujemo ga »velika hiša«, saj zavzema skoraj polovico notranje površine hiše. 


Gospodarsko poslopje
  Ta prostor sedaj uporablja tudi Krajevna skupnost za sestanke, razna srečanja in praznovanja. Na drugem koncu hiše, desno od vhodnih vrat, sta dva manjša prostora, soba in kamra. Eno uporablja kulturno društvo za svoje potrebe, druga pa služi kot shramba oz. priložnostna kuhinja. Iz veže vodijo stopnice na podstreho. Hiša ima še en vhod, in sicer s kolovozne poti.
Sestavljeno gospodarsko poslopje ali stan je največja obnovljena stavba, katere sestavni deli so postavljeni, oz. dodani v različnih časovnih obdobjih. 


Hram in vinogradi
  Stavbo sestavljajo: hlev, ki je osrednji del in najverjetneje najstarejši del z letnico 1871 na lesenem podboju. Ko je gospodar prihranil nekaj denarja in ko se je pokazala potreba, je dogradil nov del. Hlevu je bil najprej dodana dodana kašča, nato pod in klet, nazadnje pa še dva listnjaka na enem in drugem koncu poslopja. Objekt v dolžino meri približno 30 
metrov in je med najdaljšimi stavbami v Sloveniji, ki je krit s slamo. V vseh teh prostorih je zbranih in razstavljenih že več kot 400 kosov različnih orodij in naprav, med katerimi je tudi preša ali stiskalnica za sadje.NAMERA O ODDAJI PROSTORA V NAJEMSpoštovani najemniki in drugi obiskovalci pokopališča Artiče.


Ob koncu leta, ki nas je zaznamovalo z raznimi ukrepi povezanimi s pandemijo Covid-19, predvsem v smislu kaj smemo in kaj ne smemo, vas kot upravljavec pokopališča Artiče želimo seznaniti, da smo tudi letos skrbeli za zagotavljanje urejenosti pokopališča in mrliške vežice, kjer smo sanirali počene odtočne cevi zaradi katerih se je posedla nosilna plošča mrliške vežice.


Vse navedeno smo izvajali iz sredstev, ki jih prejmemo iz naslova plačanih grobnin.

 

Že kar nekaj let nas opozarjate na stanje cipres, ki so sedaj edina pregrada med cesto in pokopališčem in se nagibajo na nagrobne spomenike ter povzročajo škodo nagrobnikom. Vsled tega smo se odločili, da pristopimo k izdelavi idejne zasnove za ureditev ograje  in pokopališča (idejna zasnova je objavljena na spletni strani KS Artiče).

Idejo smo predstavili občinskim strokovnim službam, župniku ter krajanom, ki jih ta ograja še posebej zadeva. Idejna zasnova je bila prisotnim všečna in sprejemljiva, zato smo tudi pridobili popis in okvirni predračun potrebnih del.

Celotna ocena potrebnih del znaša cca 23.077€ za ureditev severnega dela ograje in 39.481€ za ureditev južnega dela ograje.

 

V upanju, da bi nujna dela izpeljali že v naslednjem letu smo se za pomoč z dodatnimi finančnimi sredstvi obrnili na Občino Brežice. Ta nam dodatnih sredstev ne more zagotoviti, predvsem zaradi investicije v  vrtec in kasneje načrtovane izgradnje Osnovne šole Artiče.

 

Krajevna skupnost Artiče bo zato pristopila k investiciji v okvirih lastnih sredstev iz naslova grobnin. Severni zid lahko na ta način začnemo gradit v letu 2022, ko zberemo prihodke dveh let in južni zid predvidoma leta 2025. Drugače pač ne gre, zato vas prosimo za razumevanje.

 

Lepo vas pozdravljamo in Vam želimo vse dobro.

KS Artiče  

IDEJNA ZASNOVA NOVIH OGRAJ NA POKOPALIŠČU ARTIČE


 


Spoštovani krajani in krajanke Krajevne skupnosti Artiče.

 

Kot že veste na  Fakulteti za turizem aktivno delajo na projektu KS Artiče. Trenutno oblikujejo naloge, ki bodo pripravljene predvidoma v januarju.

Do takrat pa bi študentje rabili še nekaj Vaše pomoči in sicer  pripravili so anketo za vse krajane KS Artiče. S to anketo si bodo pridobili Vaše mnenju o turistični ponudbi in razvoju turizma v krajevni skupnosti.

 

Anketa se nahaja na tej povezavi: https://www.1ka.si/a/312075.

 

Študentje se Vam za izpolnjeno anketo že v naprej zahvaljujejo.

 

Lep pozdrav.

Svet Krajevne skupnosti Artiče


 

Zagotavljanje požarne varnosti v primeru motenj, ki jih za podjetja in druge ustanove predstavlja epidemija
Poleg poslovnih tveganj lahko motnje, ki jih predstavlja epidemija COVID 19, močno vplivajo na požarno varnost v podjetjih in drugih ustanovah. Možni scenariji, ki jih morajo podjetja oz. ustanove morajo upoštevati pri poslovanju podjetja v kriznih situacijah:
Preberite več ...

 

OBVESTILO O KURJENJU V NARAVNEM OKOLJU 
Zaradi trenutnih razmer v državi, povezanih z epidemijo COVID-19 (korona virusa) in sončnimi ter toplimi dnevi v prihodnjih dneh vas naprošamo, da bodite previdni pri spomladanskih opravilih na vrtovih, travnikih, njivah, gozdovih in v okolici hiš. Svetujemo vam previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju.
Preberite več ...

 

TELOVADBA V PROSVETNEM DOMU IN OŠ ARTIČE

Športno društvo Artiče vabi vse zainteresirane, da se nam pridružite, že v tretji sezoni delovanja društva. Organiziramo naslednje aktivnosti:

Preberite več ...
 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane